Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
(0,00 EUR) s DPH
  • Zobrazit

Klasický odšťavovač, lis na ovoce nebo šnekový odšťavovač?

17.07.2014
V dnešní době je stále důležitější dbát o zdraví své i svých blízkých a k tomuto účelu slouží také lisy a odšťavovače na ovoce a zeleninu. Jaký je vlastně rozdíl mezi jednotlivými přístroji ale ví málokdo.

Co je šnekový odšťavňovač (lis) a co klasický odšťavovač (odstředivý)?

V šnekových odšťavňovačích se používá technologie vymačkávání šťávy při nízkých otáčkách šneku (zpravidla 60-90 ot / min), a spotřeba energie je asi 150 - 300 wattů. Tyto odšťavňovače jsou nazývány „pomalé odšťavňovače“, ale nenechte se zmást tímto názvem, šnekový odšťavňovač vymačká šťávu rychleji a s větším procentem výtěžku šťávy, než standartní odšťavňovače. Šnek ve tvaru spirály rozdrtí produkt (slisuje) a ten pak tlačí buničinu přes filtr se současným extrahováním šťávy. Tato technologie umožňuje zachovat ve šťávě mnohém více fytonutrientů, obsažených v barevných ovocích a zelenině. Právě malá rychlost šneku (60-90 ot / min) a nízká teplota potravin během lisování přispívá k zachování vnitřní buněčné struktury fermentů, mikroelementů a vitamínů ve výsledné šťávě. 


Výraz «fytonutrienty» pochází od řeckého slova «fyto» («rostlina»)
a «nutrient» živina - složka stravy potřebná pro normální fungování lidského organizmu «). Fytonutrienty jsou také známé jako fytochemikálie, tj. přírodní biologicky aktivní složky rostlinných potravin.




Klasický odšťavovač používá pro odšťavení vysoké otáčky síta, které má zdrsněné dno připomínající povrch rašple. Potravina se při odšťavení rychle o toto zdrsněné dno nastrouhá a odstředivá síla ji během krátkého pobytu na sítu odšťaví. Tyto odšťavovače rychle produkují šťávu, která je vhodná ihned ke konzumaci a nemusí se ředit. Bohužel velká část šťávy a zejména dalších hodnotných složek zůstává ve zbytku potraviny, jelikož tato technologie neumožňuje efektivnější využití těchto částí.

 

Takže lis nebo odšťavovač?

Pokud s odšťavování ovoce nebo zeleniny začínáte a nejste si jisti, zda-li u Vás bude přístroj dostatečně využit, pořiďte si klasický odšťavovač. Pořizovací cena není vysoká, dobré klasické odstředivé odšťavovače se dají pořídit kolem 1000,- kč. Musíte se ale smířit s tím, že efektivnost odstředění je nižší a v dužině zůstává mnoho šťávy a dalších složek, které tento odšťavovač není schopen zpracovat. 

Myslíte-li to ale s výrobou šťáv a dalších produktů vážně, pořiďte si lis. Zvláště v případě, kdy máte zahrádku a po sklizni potřebujete zpracovat velké množství ovoce naráz.

Velkou výhodou lisu oproti odstředivým odšťavovačům je jeho efektivnost, která je vyšší oproti odstředivým odšťavovačům o 30 - 50%, kdy z jednoho jablka dostanete bezproblémů 0,2 l šťávy. Jeho další velkou výhodou je, že šťáva obsahuje velké množství dužiny a je velmi hustá. Takže pokud ji chcete pít, je nutné ji naředit, čímž získáváte několikanásobně větší množství šťávy k pití, než z odstředivého odšťavovače. Nebo k husté šťávě můžete přidat pár piškotů a máte opravdu vynikající přesnidávku pro Vaše dítě a to vše bez konzervantů a přidaných cukrů, které jsou v běžné přesnídávce. Pořizovací cena je sice vyšší než u odstředivých odšťavovačů, ale ta se Vám rychle vrátí díky vyšší efektivnosti získávání šťávy.
 
Lisy jsou navíc schopny zpracovat také listovou zeleninu! Už jste zkusili šťávu z listového salátu? Ne? Vyzkoušejte! Lisy o odšťavovače naleznete ZDE.

KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Nejprodávanější
Reklama

FastCentrik® - Pronájem e-shopu
Spotřebiče Vitek Kontak: info@spotrebice-vitek.cz, tel.: +420604334252
Copyright © Dominik 2009: Kopírování nebo další šíření obsahu stránek spotrebice-vitek.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
Veškeré texty a obrázky jsou opatřeny časovým otiskem s notářským ověřením.  

JavaScript musí být povolen